Boken ”Toner för livet” – Pia Lindhe Rudolf
I femtio år har Västerås Musikklasser gett oss toner och musik. Historien rymmer mycket och engagemanget har varit enormt. Skolan vare eller icke vara var en stor politisk fråga i valrörelsen 1991. Efter maktskifte i stadshuset kunde entusiasterna bevara musikklasserna genom att starta Sveriges första stora friskola. Nu finns boken som berättar om åren som gått. Pia Lindhe Rudolf har skrivit boken som knyter samman historien med nutid.
- Det är en viktig bok som ger en del av Västerås skol- och kulturhistoria, säger Anneli Hallström rektor på Fryxellska skolan.
Engagemanget kring Musikklasserna har varit stort genom åren. I boken ”Toner för livet – 50 år med Västerås musikklasser” berättar vi om grundaren Bror Samuelsons kamp mot Skolöverstyrelsen för att få starta undervisningen i en tid då allt inom skolundervisningen skulle vara lika. Vi vill i boken ge er en glimt av åren som gått. Vi vill låta er uppleva glädjen musiklektionerna skapar, låta er känna konserternas kittlande nerv.
Vi vill ge er berättelserna om de forna eleverna som idag är stjärnorna på de stora scenerna och vi vill låta er känna kamplusten då eleverna ockuperade sin skola och demonstrationstågen tågade genom staden för att rädda kvar musikklasserna. Vi ger er också historien om Bror Samuelson, en man som levde för musiken och vars auktoritet gett eleverna både glädje och skrämselhicka. Med hjälp av hans son tillika den kände sångaren Mikael Samuelson berättar vi om mannen som grundade Västerås Musikklasser, Mariakören och Västerås Kammarkör .
Boken ”Toner för livet – 50 år med Västerås Musikklasser” är skriven av frilansjournalisten Pia Lindhe Rudolf. Hon har arbetat som journalist sedan början av 90-talet.
- I arbetet med boken har jag fascinerats över hur många engagerade och hängivna människor som finns bakom musikklasserna, säger hon. Det har varit en ansvarsfull utmaning att få skriva om det engagemang som gör att skolan än idag är en av Sveriges största friskolor och en stor kulturaktör i staden.
Pia Lindhe Rudolf är uppväxt i Motala och flyttade till Västerås 1990. Samma år som beslutet om att lägga ner Fryxellska skolan togs i kommunfullmäktige.
- Ett av mina första och mest färgstarka nyhetsminnen från Västerås är kampen om att bevara Västerås musikklasser, minns hon. Tidningarna översvämmades av insändare om utbildningens vara eller icke vara och stadens gator fylldes av demonstranter som ville rädda skolan.
- Det har varit mycket roligt att få nedteckna historien om Västerås Musikklasser och genom mina ord bidra till att bevara minnet av alla de engagerade människor som varit en del av musikklassernas historia under de här femtio åren.
Boken ”Toner för livet – 50 år med Västerås musikklasser” säljs på Akademibokhandeln och Bokia i Västerås samt via Fryxellska skolan.